De beste nachtrust voor je kindje of kindjes.

Gepubliceerd op 6 februari 2020 om 09:25

Dat slapen belangrijk is hoef ik je vast niet te vertellen. Voor kinderen in de groei is het helemaal belangrijk om elke nacht voldoende te slapen. Uit ervaring weet ik inmiddels dat ze deze memo regelmatig missen. Wil je je kind een handje helpen lees dan deze blog van cblogt met fijne en handige tips. 

Luister naar je kind

Wat mij het meest bij bleef heeft gespeeld bij het “slecht” slapen van mijn kinderen? Mijn beeld van hoe het hoort. Deze was gebaseerd op wat andere moeders vertelden. En hoewel ervaringen uitwisselen erg fijn en ook belangrijk is, is het nóg belangrijker om naar je kindje te luisteren en te kijken waar het behoefte aan heeft. Huilt en schreeuwt het om je aandacht? Geef die aandacht. Slaapt je kindje beter als jij in de buurt bent? Blijf in de buurt. En echt, in twee regels advies geven gaat echt niet. Wij gingen in elk geval beter slapen toen we de behoeftes van onze kinderen gingen volgen. Dat betekende samen slapen en/of bij ze blijven tot ze in slaap zijn gevallen. Luister naar je gevoel wat zegt je gevoel. Opgeven moment ga je je kindje kennen en weet jij wat je moet doen. Ons zoontje huild altijd als die in bed wordt gelegd na 5 minuten is die stil en slaap die. Als je dit niet weet denk je wat moet ik doen? Luister naar je gevoel. 

Betrek je kind bij keuzes

Onze dochter is 5 jaar en gaat savonds alleen naar boven als ik de jongste op bed legt. Doet ze eerst even der ding. Vaak heeft ze der pyjama al aan of doet ze dit zelf. Dan heb ik van te voren alles al klaar gelegd op haar bedje. Als ik boven kom ligt ze in bed en lezen we samen een boekje. Zei mag een boek uit kiezen die we samen gaan lezen. Ze houdt van structuur en van samen keuzes maken. 

Slaapritueel

Met een slaapritueel bereid je je kind en zijn of haar lichaam voor op het gaan slapen. Idealiter is een slaapritueel niet te lang. Denk aan tandenpoetsen, een schone luier om, pyama aan en een boekje en/of liedje. Het helpt om de overgang naar het bed gaan soepeler te laten verlopen. Met een baby kun je hier al mee beginnen. Hoe eerder hoe beter zou ik zelfs willen zeggen. Omdat het weet wat er gaat komen, geeft het je kindje houvast.

 

Kinderen en slapen

Slapen is enorm belangrijk voor de groei en ontwikkeling van kinderen. Het is daarom erg jammer dat dat niet altijd vanzelfsprekend goed gaat. Mogelijk helpen bovenstaande tips je hierbij een handje.

Heb je hier na nog problemen probeer verschillende mogelijkheden. Ons zoontje van 2 was ook een drama en hebben via het cb verschillende tips en gesprekken gehad waardoor het soepeler wordt. Schaam je niet want hulp is er niet voor niets. Je doet er alles aan om je kindje te laten slapen en zich fijn te voelen. 

Ons zoontje slaap met verschillende knuffels maar vindt ook fijn om een klein lampje aan te hebben. Probeer verschillende dingen uit. Vraag bevestig ook al kunnen ze niet praten ze kunnen antwoord geven op hun eigen manier. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Manon
5 maanden geleden

Handige tips en een lieve mama. Wil je altijd blijven volgen