Peuterspeelzaal ja of nee

Gepubliceerd op 5 maart 2020 om 08:00

In deze blog vertel ik over de peuterspeelzaal. Ik krijg vaak de vraag of onze kindjes naar de peuterspeelzaal gaan of gingen. Onze oudste ging naar de peuterspeelzaal tot ze naar groep 1 ging. Ze vond het altijd heel leuk. Ons zoontje gaat nu ook naar de peuterspeelzaal met veel ups-and-downs. In deze blog vertel ik er mee over en ook over de voor en na delen.

 

Het spreekt voor zich, in de hele kinderopvang breed zijn goed gestelde eisen voor medewerkers die op de kinderen betrokken zijn. Zo ook binnen de peuterspeelzalen. Je kan met een gerust hart je kindje achterlaten in de handen van de pedagogisch medewerkers, die met liefde tijd met hem of haar doorbrengen. Naast de medewerkers, die prima weten wat zij doen, zijn ook heldere eisen over de locatie en andere regelingen binnen peuterspeelzalen die wettelijk zijn vastgesteld. Die krijg je altijd te horen tijdens de eerste gesprek. ( of je krijg een formulier mee )

 

 

Dat je kind in contact is met andere kinderen, is voor veel ouders een belangrijk punt. Maar heb je er weleens over nagedacht wat het voordeel is wanneer het kind tijd doorbrengt puur met leeftijdsgenootjes? Het bijzondere aan een groepssamenstelling puur bestaande uit peuters, is dat deze op onderzoek gerichte, nieuwsgierige kleine mensjes elkaar kunnen pesten. Kindjes vinden vaak het zelfde leuk. En kunnen snel ergens ruzie over krijgen. Maar ook kunnen kindjes het heel leuk samen hebben en snel aan elkaar gehecht zijn.

 

 

Peuters krijgen binnen de peuterspeelzalen een prachtige basis mee waar ze zeker profijt van hebben wanneer ze ein-de-lijk naar school mogen gaan. Binnen de peuterspeelzaal leren de kinderen op elkaar te wachten, met de groep mee te doen, te luisteren naar elkaar, op hun beurt te wachten, maar ook hoe fijn het is als de groep naar jou luistert en op jou wacht. Ze leren best veel en ik vindt dat als ouder zijnde erg belangrijk.Onze kinderen zijn niet naar crèche of opvang geweest. Want wees eerlijk dat is natuurlijk ook al een voorbereiding. De peuterspeelzaal is ook belangrijk voor een voorbereiding om beetje af stand te nemen van alleen maar bij mama zijn. En wees nog een keertje eerlijk voor mama is het ook best lekker. Ik werk zelf alleen maar ’ s avonds maar dan is het toch heerlijk om een ochtendje voor je zelf te hebben.

 

Ook heb ik even de nadelen op een rijtje gezet, want natuurlijk zijn die er ook. Niet voor iedereen maar voor de meeste wel!

1) Een peuterspeelzaal is geen kinderopvang en dus niet altijd even ideaal als jullie allebei werken. Het gaat om maar een paar uurtjes in de week, dus je kunt niet heel veel gaan ondernemen als je kindje naar de peuterspeelzaal is. Als beide ouders buitenshuis werken is het beter om een crèche of kinderdagverblijf aan te houden. Houd ook rekening met de tarieven van peuterspeelzalen. Die kunnen wisselen per gemeente en accommodatie.

2) De kans dat je kindje wat vaker ziek zal zijn is groter als het naar de peuterspeelzaal gaat. Er zijn meer kinderen; dus meer bacteriën en virussen waarmee jouw peuter te maken krijgt. Het is natuurlijk niet fijn als je kindje ziek is, maar aan de andere kant bouwt het hiermee het wel de broodnodige weerstand op waarvan hij/zij later weer profijt zal hebben. Natuurlijk pleiten we er hier natuurlijk niet voor om je kindje ziek te laten worden!

3) Wanneer je kiest voor de peuterspeelzaal kies je er ook voor dat je kindje meerdere opvoeders zal hebben. Je hebt de opvoeding minder in de hand dan wanneer je alles zelf doet. Heb je daar problemen mee? Dan is de peuterspeelzaal misschien niet iets voor jullie. Bedenk wel dat je dat uiteindelijk toch los zal moeten laten, maar wanneer dat moment is aangebroken bepaal je helemaal zelf.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.