Mama en huishouden

Gepubliceerd op 26 maart 2020 om 18:00

Het huishouden doen met kleine kinderen. Waarmee kunnen ze helpen? In deze blog schrijf ik daar meer over. Zeker nu ze veel thuis zijn kunnen ze mama ook wel wat helpen.

 

Ik ben geen geweldige huisvrouw. Sterker nog: ik ben een vreselijke huisvrouw. Het is gewoon niet me hobby. Wel vind ik dat het huis altijd opgeruimd moet zijn, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Gelukkig heb ik twee behulpzamen kindjes 😉 Ik deel een aantal tips voor het huishouden doen met kleine kinderen. Als het opruimen en poetsen dan toch moet gebeuren, kunnen we het maar beter gezellig samen doen! Muziekje aan en knallen met ze alle.

 

Mama helpen met opruimen en poetsen
Zelf vind ik het behoorlijk belangrijk dat de Kids iets meekrijgen van het huishouden. Ze hoeven van mij echt nog niet hun eigen kamer op te ruimen (als ze ouder zijn wel!), maar ik vind het wel goed dat ze beseffen wat er allemaal moet gebeuren in huis. Zeker als het om hun eigen troep gaat, hun eigen speelgoed moeten ze altijd zelf opruimen en sorteren. Als ze hebben gespeeld vraag ik altijd af ze het daarna op willen ruimen in de goede kast. Zo dat ze het weer kunnen vinden voor de volgende keer.

 

Gelukkig zien zij het huishouden en alles wat daar bij komt kijken als iets wat leuk is. Ik kan alleen maar hopen dat ze dat over 10 of 20 jaar ook nog steeds vinden, want dan heb ik vast veel meer aan hun hulp. Op dit moment lopen ze meer in de weg dan dat ze echt helpen, maar als we er een spelletje van maken is het best gezellig.

 

Het huishouden doen met kleine kinderen
Gelukkig zijn er ook heel veel klusjes in huis waar de Kids prima mee kunnen helpen, het huishouden doen met kleine kinderen wordt soms zelfs een klein feestje. Allebei de kids vinden het heerlijk om mama te helpen en als we er een spelletje van maken kan het nog educatief zijn ook.

 

Vaatwasser leegmaken: De vaatwasser leeg maken samen met luan is soms een hele uitdaging, maar er is nog nooit een bord of glas gesneuveld. Dat is een vreugdedansje waard! Hij vindt het vooral leuk om het bestek op de goede plaats te leggen. Een voor een en op de goede plek. Hij vindt het leuk om te helpen. En daar maakt mama vaak gebruik van.

 

Was in de wasmachine of droger doen: Om de beurt doen we iets in de wasmachine of de droger. Het duurt een stuk langer, maar vaak maken we er een spelletje van. Welke kleur is dit? Is dit een broek of een jurk? Zelf hebben wij geen droger maar hangen we alles op. Hij geeft alles aan en ik hang het op. Samen de grootste lol en dan is hij lekker bezig.

 

Helpen met koken en bakken: Groente afspoelen en schoonmaken, bloem in de beslagkom doen, roeren door de pan, alles netjes in een bakje doen.. Noem het maar op en ze kunnen wel ergens mee helpen tijdens het koken. Ze helpen me hier allebei goed mee. Ze vinden het leuk om dingen te maken en het avond eten voor te breiden.

 

Auto wassen: Geef de kinderen een spons en ze hebben de tijd van hun leven. Zeker in de zomer is het heerlijk verkoelend! Flink stop met bubbels en knallen maar. Haha tip is doe het daarna nog even zelf na zeker met al dat sop.

 

Stofzuigen: luan houdt van stof zuigen en is hier werkelijk verslaafd aan. Overdag laat ik hem vaak helpen. Grappigste is hij doet het beter dan ik. Hij heeft er plezier in. Zelfs onder de bank en onder de tafel alles neemt chef luan mee.

 

Poetsen: Een doekje voor mama en een doekje voor de kids.Ik vertel ze precies wat ze wel mogen doen (de tafel) en wat ze niet mogen doen (de ramen!!). Zetten we het grote poets lied aan op de tablet en voor je het weet : glimt het huis hof weer helemaal.

 

Boodschappen doen: dit vindt ik echt een ramp. Ligt er soms wakker van. Haha ze willen alles pakken of ze gillen de hele boel bij elkaar. Wel heb ik onder vonden dat het met een kind goed te doen is. Ik vertel ze percies wat we nodig hebben en ze pakken het. Ik laat ze altijd een ding uit kiezen.

 

Boodschappen opruimen : dat is gewoon helemaal coals. Ze helpen zo goed voor ik het weet ligt alles netjes in de koelkast en kasten. Wil je ze een keer lenen? (wel na de corona tijd hoor)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Noor
3 maanden geleden

Heerlijk die leuke tips. Je bent zo puur tot de volgende blog liefs - x-